De betekenis van dividend is: een beloning die aan aandeelhouders wordt betaald in ruil voor hun investering in een bedrijf. Een bedrijf geeft aandelen uit om kapitaal aan te trekken. Met dit kapitaal kan het bedrijf verschillende dingen doen, zoals:
- schulden aflossen,
- groei financieren,
- verbeteren van de kasreserve.
Na de aandelenuitgifte worden de aandelen verhandelbaar op de beurs. Als jij op de aandelenbeurs een aandeel koopt, dan koop je eigenlijk een stukje eigendom van een bedrijf. In ruil daarvoor ontvang je periodiek een stukje van de nettowinst van het bedrijf. Dit wordt uitgekeerd als dividend per aandeel.
Bedrijven kunnen de dividenduitkering op verschillende manieren doen. Ze kunnen het bedrag overmaken aan de aandeelhouders (cashdividend), of een uitkering doen in de vorm van nieuwe aandelen (stockdividend).
Cashdividend
Als je een dividenduitkering ontvangt in de vorm van geld, dan noemen we dat cashdividend. Je ontvangt het bedrag in de valuta van het land waar je het aandeel hebt gekocht. In Nederland ontvang je het bedrag in euro’s.
Heb je buitenlandse aandelen? Dan ontvang je het bedrag in de buitenlandse valuta (dollars, Britse ponden etc.). Bij buitenlandse aandelen heb je dus altijd te maken met wisselkoersen die van invloed zijn op de hoogte van het bedrag dat je ontvangt.
Stockdividend
Een bedrijf kan bepalen dat de dividenduitkering plaatsvindt in de vorm van aandelen en niet als geld. De uitkering wordt uitgekeerd als hele of gedeeltelijke aandelen in het bedrijf. Als een bedrijf bijvoorbeeld een aandelendividend van 5% uitkeert, betaalt het 0,05 aandeel uit voor elk aandeel dat een aandeelhouder bezit.
Heb je 100 aandelen ven een bedrijf in je bezit? Dan ontvang je bij de dividenduitkering vijf extra aandelen. In de praktijk kun je als belegger meestal kiezen of je stockdividend of cashdividend wilt hebben.

Preferent dividend
Preferent dividend of “preferred dividend” is het deel van de winst van een bedrijf dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders van preferente aandelen. Deze aandeelhouders hebben voorrang op gewone aandeelhouders.
Hoe krijg je dividend?
Als je via een online broker aandelen hebt gekocht, dan krijg je het bedrag vanzelf uitgekeerd nadat het bedrijf de dividenduitkering betaalbaar stelt. Brokers vermelden het aangekondigde dividendbedrag meestal in de buurt van je aandelenportefeuille. Soms krijg je het al vrij snel na je aankoop uitbetaald. Het kan ook gebeuren dat je er langer op wachten, omdat het dividend bijvoorbeeld net is uitgekeerd voordat je de aandelen op naam kreeg. Hoe snel je de dividendbetaling krijgt, kun je afleiden uit verschillende datums.
Declaratiedatum
De declaratiedatum is de dag waarop de raad van bestuur van een bedrijf het dividend van het bedrijf bekendmaakt. Deze datum ligt vóór de datum waarop het bedrijf het dividend uitkeert. Bedrijven kunnen dividend uitkeren per jaar, halfjaar, kwartaal of per maand. Ze kunnen ook besluiten om in uitzonderlijke situaties geen dividend uit te keren.
Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens de uitbraak van het coronavirus. Een gebrek aan winst kan ook een reden zijn om geen dividend uit te keren. Bekijk dus altijd de bedrijfsvisie voor de lange termijn voordat je aandelen koopt.
Ex-dividend datum
Een aandeel gaat na de declaratiedatum ex-dividend. Op de ex-dividenddatum worden de dividenduitkeringen van een bedrijf definitief vastgesteld. Je kunt er dan op rekenen dat het dividend uitgekeerd wordt.
Het bedrijf moet wel eerst weten wie er allemaal recht heeft op dat dividend. En dan komt de registratiedatum om de hoek kijken. De ex-dividenddatum of “ex-datum” ligt meestal één werkdag vóór de registratiedatum.
Registratiedatum
De registratiedatum is de datum waarop het bedrijf zijn administratie controleert om te bepalen welke aandeelhouders in aanmerking komen voor de volgende dividenduitkering. Je krijgt het dividend uitgekeerd als je op de registratiedatum in het bezit bent van de aandelen.
👉 TIP: Het kan handig zijn om bij het kopen van aandelen te letten op de registratiedatum. Zo kun je sneller profiteren van een dividendbetaling. |
Betaaldatum
De betaaldatum is de dag waarop het bedrijf de dividenduitkeringen aan aandeelhouders doet. Het kan soms een paar dagen duren voordat het dividend wordt bijgeschreven op je beleggingsrekening.
Je vindt deze datums op de website van het bedrijf waarvan je aandelen hebt gekocht, of op één van de online dividendkalenders.
Hoeveel dividend kun je belastingvrij ontvangen?
Nederlandse bedrijven zijn verplicht om 15% dividendbelasting in te houden op het uitgekeerd dividend. De ingehouden dividendbelasting wordt door het bedrijf overgemaakt naar de belastingdienst. Dit gebeurt meestal al voordat het geld richting de broker gaat. Soms houdt de broker zelf de dividendbelasting in.
Je mag er dus vanuit gaan dat het ontvangen dividendbedrag een netto bedrag is. De betaalde dividendbelasting mag je aftrekken via de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Gebruik daarvoor het jaaroverzicht van je broker waarop de ontvangen bedragen staan vermeld. Het ontvangen dividend is niet belastbaar voor de inkomstenbelasting. Je hoeft het dus niet op te geven als inkomen in box 1.
Dividend ontvangen uit het buitenland
Beleg je ook in het buitenland? Dan verloopt de dividenduitkering in principe hetzelfde als in Nederland. Er zijn wel een aantal factoren die meespelen als je dividend uit het buitenland ontvangt, namelijk:
- Het percentage ingehouden dividendbelasting kan anders zijn dan in Nederland. Zo wordt er op Ierse aandelen 0% dividendbelasting ingehouden. Het kan ook gebeuren dat je meer dividendbelasting moet betalen over je dividend dan het tarief in Nederland. Dit is dividendlekkage en het komt voor bij landen waar het percentage dividendbelasting hoger is dan 15% en waarbij er geen belastingverdrag is afgesloten met Nederland.
- Als je aandelen buiten de Eurozone koopt, dan krijg je te maken met wisselkoersen die van toepassing zijn op de dividenduitkering.
- Buitenlandse aandelen kunnen een andere structuur hebben dan Nederlandse aandelen en vallen onder buitenlandse wetgeving. Die kan anders zijn dan de Nederlandse wetgeving. Wijzigingen in de buitenlandse wetgeving kunnen van invloed zijn op de koers en de dividenduitkering van je buitenlandse aandelen.
💡 TIP: In de meeste belastingverdragen die Nederland heeft met andere landen is afgesproken dat het andere land maximaal 15 procent dividendbelasting mag inhouden op het uitgekeerd dividend. Kijk dus altijd of er een verdrag is afgesloten met het land waarin je aandelen koopt en welk belastingpercentage daarin staat. |
Dividendrendement
Dividendrendement kan een criterium zijn als je aandelen wilt kopen. Dit getal laat zien hoeveel dividend je krijgt voor je geïnvesteerde euro’s. Het dividendrendement bereken je als volgt:
(Uitgekeerd netto dividend per jaar / aankoopwaarde van het aandeel) x 100% |
Of je het dividendrendement laat meewegen bij de keuze van aandelen, is natuurlijk een beetje afhankelijk van je beleggingsdoel. Ben je een echte dividendbelegger? Dan laat je dit misschien zwaarder meewegen dan wanneer je vooral belegt om vermogen op te bouwen.
Dividend op aandelen is een van de leukste dingen aan beleggen. Als je een leuke portefeuille hebt opgebouwd, dan ontvang je elke maand of elk kwartaal weer een leuk bedrag op je bankrekening. Helemaal belastingvrij. Het dividend wordt vanzelf uitgekeerd op je beleggingsrekening. Doe altijd goed onderzoek naar buitenlandse aandelen en let goed op de percentages van de dividendbelasting.