Alles over dividendbelasting

Dividendbelasting is iets waar je als belegger mee te maken krijgt als je belegt in dividendaandelen. Dividendbelasting wordt namelijk ingehouden op het dividend wat je ontvangt. In dit artikel lees je wat dividend belasting is, wie het inhoudt en hoe het werkt als je belegt in buitenlandse aandelen.

Wat is dividendbelasting en wie houdt het in?

Dividendbelasting is de belasting die wordt ingehouden op het dividend dat je uitgekeerd krijgt. In Nederland moeten bedrijven 15% dividendbelasting inhouden op het dividend dat ze aan jou uitkeren en afdragen aan de belastingdienst. Als je het dividend op aandelen krijgt uitbetaald, dan is er eerst 15% dividendbelasting op ingehouden. Je ontvangt dus een netto dividend op je rekening.

Beleg je in ETF’s of fondsen die dividend uitkeren? Dan geldt daarvoor hetzelfde. Voor dividend uitkerende ETF’s geldt een dividendbelastingtarief van 15%. Dat is hetzelfde tarief als voor dividenden uit beleggingsfondsen en aandelen. Ook hier wordt de dividendbelasting ingehouden door het uitkerende bedrijf voordat het aan jou wordt uitgekeerd.

Wanneer moet je dividendbelasting betalen?

Voordat een bedrijf handelingen verricht om het dividend uit te keren, wordt er eerst dividendbelasting ingehouden door het bedrijf. Het bedrijf maakt de dividendbelasting over naar de belastingdienst. Jij hoeft dat niet te doen. Dat geldt voor maanddividend, kwartaaldividend, halfjaardividend en jaardividend. Je aandelenbroker of bank geeft een keer per jaar aan de belastingdienst door hoeveel dividend er aan jou is uitbetaald.

Dividend belasting voor buitenlandse aandelen

Beleg je in buitenlandse aandelen of fondsen? Dan kunnen er andere regels en andere belastingpercentages gelden. Je kunt vanuit Nederland beleggen in aandelen die verhandeld worden op buitenlandse aandelenbeurzen. Dat betekent niet dat je automatisch het dividendbelastingtarief moet betalen wat gangbaar is in dat land. In sommige landen is het belastingtarief voor dividend namelijk hoger dan in Nederland.

Nederland heeft belastingverdragen afgesloten met verschillende landen. In die verdragen staat of er een verlaagd tarief van toepassing is op de dividenduitkering en hoe hoog dat tarief is. Dit tarief wordt gebruikt bij de berekening van de hoogte van de dividendbelasting. Hieronder zie je de hoogte van de dividendbelasting in een aantal landen:

LandPercentage Dividendbelasting
Verenigde Staten15%
België30%
Verenigd Koninkrijk0%
Duitsland26%
Zwitserland35%
Denemarken27%

Zoals je ziet, verschilt het tarief voor dividendbelasting nogal per land. Hou hier dus rekening mee als je wilt gaan beleggen in aandelen uit een bepaald land.

Betaal minder dividendbelasting met het W-8BEN formulier

Als je belegt in Amerikaanse aandelen, dan zal je aandelenbroker vragen of je het W-8BEN formulier wilt invullen. Dit formulier wordt gebruikt om gebruik te maken van alle toepasselijke voordelen van het Nederlandse belastingverdrag met de VS. Met dit formulier wordt bovendien aangetoond dat je geen inwoner van de VS bent en dus een beroep kan doen op het Nederlandse belastingverdrag. Als je aandelen overzet naar een andere broker, dan moet je meestal opnieuw een W-8BEN formulier invullen.

Zo kun je zien hoeveel dividendbelasting je het afgelopen jaar hebt betaald 

Als particuliere belegger hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over je dividend. Aandelenbrokers verstrekken 1 x per jaar een jaaropgave met daarop al het dividend wat je in het afgelopen jaar hebt ontvangen en de dividendbelasting die je hebt betaald. 

Deze gegevens worden gedeeld met de belastingdienst. Zodra je je belastingaangifte inleest, verschijnen deze gegevens ook in je belastingaangifte. Ze staan onder het gedeelte “Beleggingen”. De waarde van je aandelenportefeuille staat in box 3 en kan belast worden met vermogensrendementsheffing.  Daar staat tegenover dat je de betaalde dividendbelasting mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Dividend belasting betalen

Elke belegger krijgt vroeg of laat met dividendbelasting te maken. Het wordt ingehouden door de bedrijven die het dividend uitkeren. Bij beleggen in buitenlandse aandelen moet je rekening houden met belastingtarieven die verschillen van de Nederlandse tarieven. Er wordt geen inkomstenbelasting geheven over dividend, dus het kan een gunstige bron van inkomsten zijn.

FAQ

Hoeveel dividend belasting betaal je in Nederland?

In Nederland wordt 15% dividendbelasting ingehouden op het dividend wat je ontvangt uit je beleggingen.

Wordt dividend gezien als inkomen?

Nee. Dividend wordt door de belastingdienst niet gezien als inkomen. Er wordt geen inkomstenbelasting geheven over ontvangen dividenden.

Hoeveel hou ik netto over van een dividend?

Als particuliere belegger hou je netto 85% over van het dividend wat over je Nederlandse aandelen wordt uitgekeerd. Er wordt door de uitkerende bedrijven 15% dividendbelasting ingehouden op het dividend, voordat het wordt bijgeschreven op je beleggingsrekening.

error: Deze content is beveiligd
Scroll naar boven