Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die regelmatig een deel van hun winst als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Voor jou als belegger zijn deze aandelen op de korte termijn interessant vanwege het dividend, en op de lange termijn voor de opbouw van je vermogen. Als vermogensopbouw een van je beleggingsdoelen is, lees dan zeker even verder.
Welke bedrijven hebben dividend aandelen?
Er zijn veel bedrijven die dividend uitkeren. Je vindt ze in allerlei bedrijfstakken. De hoogte van het dividend verschilt per bedrijf, omdat de winst en het uitkeringsbeleid ook per bedrijf verschillen. Bedrijven met dividend aandelen hebben vaak de volgende eigenschappen:
- ze bestaan vaak al decennia lang
- ze hebben stabiele inkomsten
- de koersen laten door de jaren heen een geleidelijke stijging zien
- ze hebben in het verleden regelmatig dividend uitgekeerd
Het zijn dus behoorlijk stabiele aandelen, waarvan het percentage dividend gemiddeld tussen de 3 en 7% ligt. Royal Dutch Shell aandelen en ABN AMRO aandelen zijn goede voorbeelden van de beste Nederlandse dividend aandelen.
Voor welke belegger zijn dividend aandelen interessant?
In principe zijn dividend aandelen voor elke belegger interessant. Ze zijn bijvoorbeeld perfect als je niet al te veel risico wilt lopen met je aandelenportefeuille. Je belegt je geld immers in stabiele, bewezen bedrijven die elk kwartaal, halfjaar of per maand netjes een dividend uitkeren.
Je kunt deze aandelen dus prima gebruiken als je met weinig geld toch een vermogen op wilt bouwen. Als je het dividend steeds herbelegt, dan profiteer je bovendien van het effect van samengestelde interest, waardoor je aandelenportefeuille steeds verder groeit. Stop je met herbeleggen? Dan levert het uitgekeerde dividend in ieder geval een mooi passief inkomen op.
De voordelen van dividend aandelen
Omdat dividend aandelen over het algemeen in waarde stijgen, beperk je het financiële risico van koersstijgingen. Je aandelen worden immers steeds meer waard op de lange termijn. Dit effect is nog sterker als je belegt in ondergewaardeerde aandelen. Je inleg verliezen zal dus niet zo snel gebeuren als je op deze manier belegt.
Dividend aandelen hebben over het algemeen niet zo’n hoog dividendpercentage. Maar als je het vergelijkt met de lage spaarrentes en de inflatiecijfers van de laatste jaren, dan is beleggen in dividendaandelen nog steeds gunstiger dan sparen. Kies je voor aandelen met een hoge dividend uitkering en een hoog dividendrendement, dan kun je in een jaar tijd nog meer dividend ontvangen. Daardoor zal je aandelenportefeuille nog sneller groeien.
Warren Buffett zei niet voor niets:

De nadelen van dividend aandelen
Hebben dividend aandelen ook nadelen? Ja, er zitten ook wat nadelen aan. Wat Warren Buffett ook zegt. De koersschommelingen zijn namelijk onder normale omstandigheden vrij klein. Dat geeft stabiliteit, maar verkleint ook de kans op een grote winst als je deze aandelen verkoopt.
Een ander nadeel van een dividend aandeel is dat je ze langere tijd in je portefeuille wilt houden. Zo profiteer je namelijk optimaal van het rente-op-rente effect waarbij je het dividend herbelegt. Dat houdt ook in dat je geld een tijd lang vast zit in deze aandelen en je er niets anders mee kunt doen.
Hebben dividend aandelen altijd een hoog dividendrendement?
Het dividendrendement van een aandeel is de verhouding tussen de aankoopprijs en het jaarlijks uitgekeerde dividend. Dividend aandelen hebben niet altijd een hoog dividendrendement. Meestal ligt het rendement tussen de 3% en 7% en dat is niet bijzonder hoog.
Daar staat tegenover dat deze aandelen vaak een stabiele koers hebben, dat er goede investeringen in het bedrijf worden gedaan en dat de uitkering van het dividend zeer regelmatig plaatsvindt. Ze zijn dus een goede keuze voor de langere termijn.
Natuurlijk zijn er ook aandelen die een hoog dividendrendement hebben. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in de oliesector, of preferente aandelen. Soms ontstaat een hoog dividendrendement doordat de koers van een aandeel drastisch is gedaald.
Doe in dit soort situaties altijd goed onderzoek, want dit zijn risicovolle situaties. Het bedrijf kan failliet gaan of van de beurs gegooid worden en dan verlies je uiteindelijk meer geld.
Zijn dividend aandelen beter dan groeiaandelen?
Dividenden krijg je uitbetaald, terwijl de aandelenkoersen op de markt stijgen en dalen. Bedrijven die elk jaar regelmatig dividend uitkeren worden vaak efficiënter beheerd. Dat komt omdat het bedrijf zich ervan bewust is dat ze elk kwartaal dividend uit moeten keren aan hun aandeelhouders.
Vaak levert dividendinkomen meer op dan handelen in aandelen, maar dat is erg afhankelijk van wat je wilt bereiken met je aandelenportefeuille. En hoe goed je kunt handelen natuurlijk. Wie op zoek is naar passief inkomen heeft nu eenmaal andere doelstellingen dan iemand die vooral veel geld wil verdienen met het kopen en verkopen van aandelen.
Gelukkig sluiten ze elkaar niet uit. Je kunt ook voor een beleggingsstrategie kiezen waarbij je dividend aandelen combineert met groeiaandelen. Je kunt ook kiezen voor dividend etf’s, die door veel brokers worden aangeboden. Daarmee breng je meteen meer spreiding aan in je portefeuille.
Waarom is de payout ratio belangrijk?
Bij het kopen van dividend aandelen is het natuurlijk prettig als het dividend op de lange termijn stabiel wordt uitbetaald. Je wilt dus op zoek gaan naar bedrijven die voldoende winst maken en goede toekomstperspectieven hebben. Als snel hulpmiddel bij het selecteren van goede dividend aandelen kun je de payout ratio gebruiken.
De payout ratio is het deel van de winst dat wordt uitgekeerd in de vorm van dividend. Dit is belangrijke informatie die iets zegt over de stabiliteit van de dividenduitkeringen. Bij goede dividend aandelen ligt deze payout ratio vaak boven de 50%.
Let altijd op bij payout ratio’s van meer dan 100%. Bij zo’n ratio wordt namelijk alle winst uitgekeerd in de vorm van dividend en dat is een risico.
Voorbeeld: Een bedrijf keert jaarlijks een dividend van € 0,96 uit. De winst per aandeel was het afgelopen jaar maar € 0,86. De payout ratio is dan 0,96/0,86 x 100%, oftewel 112%. Dit kan erop wijzen dat het dividend niet houdbaar is. |
Kies liever voor bedrijven die een payout ratio hebben die tussen 30% en 50% liggen. Deze bedrijven keren maar een deel van de winst uit in de vorm van dividend. De rest van het geld is dan beschikbaar voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Het uitgekeerde dividend zal dan ook stabieler en duurzamer zijn.
Conclusie
Dividend aandelen zijn voor veel beleggers interessant omdat er regelmatig dividend uitgekeerd wordt. Dat dividend kun je herbeleggen, zodat je aandelenportefeuille steeds blijft groeien.
Met de payout ratio kun je snel zien of het dividend een beetje duurzaam is. Doe wel altijd onderzoek naar het bedrijf waarin je wilt beleggen. Zo kun je beter inschatten of het dividend een beetje stabiel is.
Dat hangt af van het moment waarop je een aandeel koopt. Koop je het aandeel als het dividend net is uitgekeerd? Dan zul je op de volgende betaling moeten wachten. Dat kan een kwartaal, halfjaar of zelfs een jaar duren. De registratiedatum is de datum waarop wordt vastgesteld welke aandeelhouders recht hebben op het dividend. Koop je het aandeel voor de “record date” (registratiedatum)? Dan krijg je het dividend uitbetaald op de eerstvolgende uitbetalingsdatum.
Dividendaandelen zijn aandelen waarop regelmatig een vrij hoog dividend wordt uitgekeerd. Als je deze aandelen langere tijd in je portefeuille houdt, dan kun je de ontvangen dividenden gebruiken om weer nieuwe aandelen te kopen.
De beste dividend aandelen zijn aandelen van solide bedrijven met een dividendrendement wat past bij je beleggingsdoel. Denk bijvoorbeeld aan preferente aandelen of ondergewaardeerde aandelen.