De beste broker voor de beginnende belegger

Vraag je je wel eens af wat de beste broker voor de beginnende belegger is? Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor particuliere beleggers om zelf te beginnen met beleggen. Het aanbod aan online brokers in Nederland is groot. Bovendien verschilt het dienstenpakket ook nog eens per aandelen broker. Daardoor weet je misschien niet waar je moet beginnen of welke broker je moet kiezen. 

Online brokers vergelijken kan een goede manier zijn om erachter te komen wat de beste aandelenbroker voor de beginnende belegger is. Maar voordat je definitief een keuze maakt, kan het handig zijn om eerst te kijken wat je precies nodig hebt als je zelf gaat beleggen. Met deze handige checklist wordt het makkelijker om de juiste broker te kiezen.

✅ Waarin wil je beleggen?

De beste broker voor de beginnende belegger is de broker die de beleggingen aanbiedt die voor jou interessant zijn. Vraag jezelf dus af waarin je wilt gaan beleggen en naar welke financiële markten je interesse uitgaat. 

Ben je van plan om in individuele aandelen te beleggen of wil je liever de mogelijkheid hebben om in fondsen of ETF’s te beleggen? Wil je beleggingen kopen om aan te houden of wil je regelmatig handelen? Is het belangrijk dat je toegang krijgt tot buitenlandse aandelen? Met deze kennis kun je een betere vergelijking van brokers maken.

✅ Controleer of je geld en beleggingen veilig zijn bij de aandelenbroker

Beleggen brengt risico’s met zich mee. In Nederland zijn er instanties die toezicht houden op banken en bedrijven die beleggingsdiensten aanbieden. De belangrijkste toezichthoudende instanties zijn De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze werken samen, maar hebben verschillende taken die zorgen dat je veilig kunt beleggen.

De rol van DNB

DNB controleert of aandelen brokers voldoen aan de geldende regels en wetten. De DNB controleert ook of brokers op een veilige manier met geld en beleggingen van hun klanten omgaan. DNB regelt ook alles rondom het Beleggerscompensatiestelsel.

De rol van de AFM

Brokers die in Nederland actief zijn, moeten een vergunning van de AFM hebben. Je kunt in het vergunningenregister zien welke beleggingsondernemingen een vergunning hebben gekregen. De AFM controleert of deze brokers zich aan de regels houden en of ze betrouwbaar zijn. Een AFM-vergunning geeft aan dat een broker aan bepaalde eisen voldoet en betrouwbaar is.

Bescherming als je broker failliet gaat

Als een broker failliet gaat, dan zijn je beleggingen goed beschermd als de aandelenbroker een bewaarbedrijf of custodian heeft. Dit bewaarbedrijf houdt de aandelen, obligaties en andere bezittingen van klanten gescheiden van het vermogen van de broker zelf. Hierdoor zijn je beleggingen beter beschermd als de broker failliet gaat.

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Voordat je met een aandelenbroker in zee gaat, controleer je dus of het bedrijf een vergunning heeft van de AFM, onder toezicht staat van DNB en een apart bewaarbedrijf heeft.

✅ Vergelijk de tarieven

Het is natuurlijk verleidelijk om te gaan voor een broker met lage kosten. Dat hoeft niet altijd de beste broker voor de beginnende belegger te zijn. Zo heeft een broker misschien lage transactiekosten, maar krijg je geen rente op je beleggingsrekening. Bij het kiezen van een broker zijn er 6 veelvoorkomende kosten om rekening mee te houden:

  1. Handelskosten (commissie): Handelskosten zijn de kosten die worden gemaakt bij het kopen of verkopen van aandelen, obligaties, opties of beleggingsfondsen via een aandelen broker, bank of ander beleggingsplatform. Niet alle financiële instellingen brengen handelskosten in rekening. Let dus goed op welke handelskosten de broker berekent en hoe hoog ze zijn.
  2. Verkoopkosten: Deze kosten worden in rekening gebracht als je aandelen in een beleggingsfonds koopt of verkoopt. Dat geldt ook voor automatisch beleggen. Deze kosten verlagen het bedrag dat in het fonds wordt geïnvesteerd of het bedrag dat je bij verkoop ontvangt. Het heeft dus direct invloed op je rendement.
  3. Overboekingskosten: Deze kosten worden doorberekend als je geld overboekt naar je beleggingsrekening of uitboekt naar je bankrekening. Brokers kunnen deze kosten wel of niet in rekening brengen. Controleer dat voordat je een keuze maakt.
  4. Kosten omwisselen vreemde valuta: Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht als je handelt in buitenlandse aandelen. Aandelenbrokers kunnen kosten in rekening brengen bij aankoop en verkoop van buitenlandse aandelen, maar ook bij het uitkeren van dividend wat je op buitenlandse aandelen ontvangt.
  5. Bewaarloon: Bewaarloon is een vergoeding die banken of beleggingsplatforms in rekening brengen voor het bewaren en beheren van je beleggingen. Het wordt meestal berekend als een percentage van de waarde van je rekening en wordt per maand, kwartaal of per jaar in rekening gebracht.
  6. Kosten voor het overzetten van aandelen:  Deze kosten worden in rekening gebracht als je aandelen gaat overzetten naar een andere broker. Er zijn brokers die daar flinke kosten voor berekenen. Dat is iets wat je het liefst van op de hoogte bent voordat je een beleggingsrekening opent. 

De kosten hangen samen met je beleggingsstrategie. Als je bijvoorbeeld vaak koopt en verkoopt, dan kunnen de transactiekosten behoorlijk oplopen. Hou de kosten altijd goed in de gaten als je op zoek gaat naar de beste broker voor de beginnende belegger.

✅ Hoe gebruiksvriendelijk is het handelsplatform?

Bekijk het handelsplatform van de broker om te zien of het aan je behoeften voldoet. Is het een uitgebreid platform? Is het gebruiksvriendelijk? Kun je beleggen via een mobiele app? 

Als beginnende belegger heb je waarschijnlijk behoefte aan een simpel, gebruiksvriendelijk platform, wat bij voorkeur ook goed op je mobiel werkt. Je kunt er ook nog op letten of er cursussen voor beginnende beleggers worden aangeboden, of dat er speciale tools zijn voor beginnende beleggers.

✅ Let op de kwaliteit van de klantenservice

Een goede klantenservice is belangrijk, zeker als je nieuw bent in de beleggingswereld. Je moet wennen aan het beleggingsplatform en daarbij kun je tegen problemen aanlopen. 

Zoek naar brokers die een snelle klantenservice bieden via telefoon, e-mail of livechat. Let er ook op of de klantenservice beschikbaar is buiten kantooruren. Kijk tenslotte hoe de klantenservice wordt beoordeeld door andere gebruikers.

✅ Beoordeel de aanvullende producten en diensten

Sommige brokers bieden aanvullende producten aan, zoals spaarrekeningen, pensioenrekeningen of diensten zoals financiële planning of beleggingsadvies. Vraag jezelf af of een van deze dingen belangrijk voor je is en zo ja, zoek dan naar brokers die de dienst aanbieden.

✅ Hoe makkelijk kun je opzeggen?

Een rekening openen is meestal zo gepiept. Opzeggen is vaak een ander verhaal, weet ik uit ervaring. Ik weet dat het saai en ingewikkeld is, maar bekijk vooraf altijd de algemene voorwaarden van een aandelenbroker. Daarin staat vaak hoe je je beleggingsrekening kunt opzeggen en of daarvoor nog kosten in rekening gebracht worden.

Zo kies je de beste broker voor de beginnende belegger

  • Bekijk of je bij de broker kunt beleggen in de producten die jij wilt (aandelen, ETF’s beleggingsfondsen, etc.).
  • Controleer of de broker de juiste vergunningen heeft en onder toezicht staat.
  • Vergelijk de tarieven en kies de broker met de gunstigste tarieven voor jouw beleggingsstrategie.
  • Beoordeel de gebruiksvriendelijkheid van het handelsplatform.
  • Let op de kwaliteit van de klantenservice.
  • Kijk of je behoefte hebt aan extra services en diensten van de broker.
  • Lees de voorwaarden voor opzegging goed door.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste broker voor een beginnende belegger?

De beste broker voor een beginnende belegger is een broker met lage kosten en een duidelijk, overzichtelijk handelsplatform. Daarnaast kunnen er nog andere eigenschappen zijn waar je als beginnende belegger op moet letten, zoals: opzegbaarheid, kosten, en klantenservice.

Welke broker is het beste voor beginners?

Als beginnede belegger kun je het beste keizen voor een broker met een eenvoudig en begrijpelijk handelsplatform en lage kosten. Let op of de broker toegang geeft tot buitenlandse beurzen en de producten waarin jij wilt beleggen.

Wat is de beste beleggingsapp voor beginners?

De beste beleggingsapp voor beginners is eenvoudig en makkelijjk te begrijpen. Zo kun je altijd makkelijk transacties doorgeven en de stand van je beleggingsportefeuille bekijken.

error: Deze content is beveiligd
Scroll naar boven