Welke beleggingsstrategie gebruik jij? – 10 Soorten

Het kiezen van een beleggingsstrategie is belangrijk bij het halen van je beleggingsdoelen. Er zijn ontelbaar veel producten waarin je kunt investeren. Je beleggingsstrategie bepaalt in welke soorten effecten je wilt beleggen en wat deze beleggingen uiteindelijk op moeten leveren. Natuurlijk moet je beleggingsstrategie ook goed bij je passen en goed uitvoerbaar zijn in je dagelijks leven. In dit artikel bespreek ik een aantal populaire beleggingsstrategieën die je kunt gebruiken om je portefeuille op te bouwen.

Wat is het belang van een beleggingsstrategie?

Als je gaat beleggen, dan kun je dat natuurlijk op je gevoel doen. Soms zal dat wat opleveren, maar andere keren niet. Heb je financiële doelen die je wilt halen? Dan zul je vroeg of laat waarschijnlijk beslissen om gebruik te maken van een beleggingsstrategie zodat je die doelen ook echt gaat halen.

Welke beleggingsstrategie je kiest, zal afhangen van:

  • Je persoonlijke beleggingsplanning
  • Wat je beleggingsdoelen zijn
  • Hoeveel risico je wilt nemen om je doelen te halen

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe actief u wilt zijn met het beheer van uw portefeuille. Als u meer een type belegger bent dat alles instelt en vergeet, is actief handelen waarschijnlijk niet de beste optie. Aan de andere kant, als u markttrends bestudeert en het maximale uit uw online beleggingsrekening wilt halen, kan een actieve stijl goed bij u passen.

Buy and Hold beleggingsstrategie

Buy and Hold staat voor: Kopen en houden. Deze strategie is een passieve beleggingsstrategie waarbij je aandelen (of andere effecten, zoals ETF’s) koopt en deze voor een lange periode aanhoudt. Als je voor deze strategie kiest, dan kies je actief waarin je belegt. Je kijkt daarbij niet naar stijgende en dalende aandelenkoersen op de korte termijn of de technische indicatoren. Veel legendarische beleggers, zoals Warren Buffett en Jack Bogle, vinden de Buy and Hold strategie ideaal voor particuliere beleggers die op de lange termijn een gezond rendement willen halen.

Het idee achter de Buy and Hold 

Over het algemeen wordt aangenomen dat aandelen op de lange termijn een hoger rendement opleveren dan andere beleggingen, zoals obligaties. Of de Buy Hold strategie beter is dan actief beleggen, daar zijn de meningen over verdeeld. Het voordeel van deze strategie is dat de waarde van de aandelenportefeuille op de lange termijn zal stijgen. Het nadeel van deze beleggingsstrategie is dat je het risico loopt dat een bedrijf failliet gaat en je aandelen niets meer waard zijn.

Marktkapitalisatie beleggen

Marktkapitalisatie is de totale marktwaarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf. Het is een belangrijke maatstaf voor de omvang en waarde van een bedrijf. Marktkapitalisatie wordt vaak gebruikt om bedrijven in klassen in te delen. Zo heb je large-cap, mid-cap of small-cap bedrijven waarin je kunt beleggen. 

Wanneer je de marktkapitalisatie als basis gebruikt voor je beleggingen, dan concentreer je je alleen op small-, mid- of large-capbedrijven. Je kunt ook beleggen in micro-caps, penny stocks (aandelen met een waarde tot $ 5), of juist in enorme mega-capbedrijven, zoals Apple, Amazon en Google.

Bij deze beleggingsstrategie zijn er verschillende risico’s en rendementen. Het hangt helemaal af van de marktkapitalisatie waarin je belegt. Large-capbedrijven zijn bijvoorbeeld geschikt als je dividendaandelen zoekt. Zoek je groeiaandelen? Dan kunnen juist de small-capbedrijven interessant zijn, omdat deze nog kunnen groeien. Met marktkapitalisatie beleggen profiteer je bewust van de voordelen van beleggen in grote en kleine bedrijven.

Dividendbeleggen

Dividendbeleggen is een strategie waarbij je bewust gaat beleggen in aandelen die (veel) dividend uitkeren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn zoals:

  • Je wilt extra passief inkomen opbouwen., bijvoorbeeld met maanddividend.
  • Je wilt nieuwe aandelen kopen van het dividend en je portefeuille laten groeien zonder dat je er extra geld in hoeft te stoppen.
  • Je bent op zoek naar een belegging die meer oplevert dan sparen.

Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie of je voor deze strategie wilt kiezen. Het voordeel van deze strategie is dat je het ontvangen dividend kunt herinvesteren in extra aandelen. Daarmee profiteer je van het compound interest principe, waardoor je aandelenportefeuille bijna als vanzelf groeit.

Er zijn ook dividendaandelen waarbij je het dividend kunt laten uitkeren als nieuwe aandelen (stockdividend). Zo krijg je meer aandelen van een bepaald bedrijf, zonder dat je er extra geld in hoeft te stoppen.

Groeibeleggen

Bij deze beleggingsstrategie draait het vooral om investeren in bedrijven met een bovengemiddeld groeipotentieel. Investeren in groeibedrijven kan aantrekkelijk zijn, omdat deze aandelen in de toekomst flink in waarde kunnen stijgen. Vaak keren deze bedrijven geen dividend uit, omdat alle winst in het bedrijf wordt geïnvesteerd. Het kunnen goede investeringen zijn als je vroeg kunt instappen en later tegen een hoge prijs kunt verkopen.

Momentumbeleggen 

Momentumbeleggen is een risicovolle beleggingsstrategie waarbij wordt belegd in aandelen die recent momentum hebben laten zien. Momentum betekent: de snelheid en kracht van de koersbeweging van een aandeel in de loop van de tijd. Bij deze beleggingsstrategie koop je dus aandelen (of andere beleggingen) met de verwachting dat ze in de nabije toekomst verder gaan stijgen.

Prijsmomentum is de bekendste vorm van momentumbeleggen. Als een aandeel momentum heeft getoond, dan wordt er bij deze strategie vanuit gegaan dat het in de nabije toekomst in dezelfde richting zal blijven gaan. Deze strategie is puur gebaseerd op technische analyse. Met behulp van technische indicatoren zoals trendlijnen, voortschrijdende gemiddelden, MACD en RSI wordt het in- en uitstapmoment bepaald. Als het momentum weer voorbij is, worden de aandelen weer verkocht en dan hopelijk met winst. Deze beleggingsstrategie is meer geschikt voor ervaren beleggers die voldoende tijd hebben om de markt op de voet te volgen.

Waardebeleggen

Warren Buffett is een van de bekendste beleggers die aan waardebeleggen doet. Bij waardebeleggen draait het vooral om het vinden van ondergewaardeerde aandelen. Deze aandelen spoor je op met behulp van een fundamentele analyse. Je koopt ze en houdt ze vast met de verwachting dat ze na verloop van tijd in waarde zullen stijgen. Daarna kun je de beleggingen verkopen met een leuke winst. 

Let bij waardebeleggen altijd op de waardevalkuil. Een bedrijf kan door de markt ondergewaardeerd lijken, maar dat in werkelijkheid niet zijn. Daardoor loop je financieel risico, omdat de aandelen na verloop van tijd niet in waarde stijgen. In het ergste geval kan de koers van het aandeel zelfs dalen. Zorg dus voor een goede analyse vooraf.

Actieve beleggingsstrategie

Actief beleggen is een beleggingsstrategie waarbij je op korte termijn hogere rendementen probeert te behalen. Daytraden is een voorbeeld van actief beleggen. Daytraders kopen en verkopen aandelen binnen één dag om te profiteren van (vaak kleine) marktbewegingen. Het belangrijkste doel van deze beleggingsstrategie is om de markt te verslaan. Vaak wordt hierbij belegd in financiële markten, omdat die sterk op en neer kunnen bewegen.

Bij een actieve beleggingsstrategie wordt technische analyse gebruikt om beslissingen te nemen en de markt te timen. Technische analyse houdt zich bezig met het identificeren en volgen van markttrends om onderbouwde inschattingen te maken over de richting waarin de koers van een aandeel zich zou kunnen bewegen. Daarnaast kan de risico-rendementsverhouding een rol spelen.

Passief beleggen

De beleggingsstrategie passief beleggen is het tegenovergestelde van actief beleggen. Je koopt een aantal sterke aandelen en daar beleg je regelmatig in. Als passieve belegger richt je je meestal op de lange termijn. Je probeert niet om de markt te verslaan. Het doel van deze strategie is om rendement te behalen op de lange termijn. 

Passieve beleggers zijn meestal op zoek naar manieren om ​​duurzaam passief inkomen op te bouwen. Deze beleggingsstrategie is vrij goedkoop door het lage aantal transacties. Het is de beste beleggingsstrategie als weinig tijd kunt steken in het beleggen en weinig risico wilt lopen.

Dollar-cost averaging

Dollar-cost averaging is een passieve beleggingsstrategie waarbij je met regelmatige tussenpozen tijdens een bepaalde periode hetzelfde bedrag in een bepaald aandeel investeert, ongeacht de koers. Met dollar-cost averaging verlaag je de gemiddelde kosten per aandeel, omdat je niet ineens een grote som geld investeert in een bepaald aandeel. In plaats daarvan koop je het aandeel met tussenpozen, voor prijzen die steeds verschillend zijn. 

Het voordeel van deze beleggingsstrategie is dat het de gemiddelde kosten per aandeel verlaagt. Een ander voordeel is dat de invloed van marktschommelingen op je portefeuille lager wordt.

Indexbeleggen

Indexbeleggen is een passieve beleggingsstrategie. Als indexbelegger koop je beleggingen die de prestaties van een specifieke index volgen, zoals de S&P 500 of de AEX. Het rendement is gebaseerd op winst of verlies wat ontstaat door stijgingen of dalingen van de index.

Beleggen in ETF’s is een voorbeeld van indexbeleggen. De strategie van indexbeleggen kan aantrekkelijk zijn als je de markt wilt volgen en niet wilt verslaan. Indexbeleggers zijn soms beter beschermd tegen grote schommelingen in aandelenkoersen op de lange termijn.

Kies een goede beleggingsstrategie

Zoals je ziet, zijn er flink wat beleggingsstrategieën die je kunt gebruiken. Sommige strategieën, zoals daytraden en momentumbeleggen, zijn actieve strategieën waar je tijd aan moet besteden. Zoek je een strategie waarbij je passief kunt beleggen? Dan kun je kiezen voor andere strategieën, zoals indexbeleggen, dividendbeleggen of  dollar-cost-averaging. 

Wat zijn beleggingsstrategieën?

Beleggingsstrategieën zijn manieren waarop je kunt beleggen. Vaak pas je een beleggingsstrategie toe om je beleggingsdoel te halen. Daarbij kun je verschillende strategieën gebruiken, bv. dollar cost averaging, dividendbeleggen of waardebeleggen.

Wat is de 10-5-3-regel voor beleggen?

De 10-5-3-regel is een eenvoudige richtlijn voor beleggers. De regel betekent dat je een rendement van ongeveer 10% mag verwachten van langetermijn-beleggingen in aandelen, 5% van obligaties en 3% van spaarrekeningen.

Wat is de beste beleggingsstrategie?

De beste beleggingsstrategie is de strategie waarmee je je beleggingsdoelen haalt. Populaire strategieën zijn : buy and hold, dividendbeleggen en waardebeleggen.

Wat is de beleggingsstrategie?

error: Deze content is beveiligd
Scroll naar boven