Preferente aandelen –  de belangrijkste eigenschappen

Als je gaat beleggen en je bent op zoek naar een hoog rendement, dan is de kans groot dat je preferente aandelen tegenkomt. In het Engels heten deze aandelen “preferred stocks”, “preferred shares” of kortweg “prefs.  Ze zijn herkenbaar aan de afkorting “Pref”in de naam en een rentepercentage wat vaak redelijk hoog is. Tijd om deze aandelen eens van dichtbij te bekijken.

Waarom geeft een bedrijf preferente aandelen uit?

Bedrijven geven aandelen uit omdat ze geld nodig hebben. Ze kunnen dat op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door aandelen uit te geven of obligaties aan te bieden. Kijken we naar de aandelen, dan kan een bedrijf kiezen voor de uitgifte van gewone aandelen of preferente aandelen. Ze baseren die beslissing op:

  • het soort relatie dat ze met de aandeelhouders willen, 
  • de kosten van de uitgifte en
  • de noodzaak van financiering. 

Sommige bedrijven kiezen ervoor om naast gewone aandelen ook preferente aandelen uit te geven. De redenen voor deze strategie verschillen echter van bedrijf tot bedrijf.

💡Preferente aandelen zijn aandelen die tussen gewone aandelen en obligaties in zitten. Zo kan een bedrijf hun investeerders het beste van twee werelden bieden.

Bedrijven kunnen meer financiering krijgen met preferente aandelen. Dat komt omdat sommige beleggers graag stabiele dividendinkomsten willen en beter beschermd willen zijn tegen een mogelijk faillissement van het bedrijf. Een preferent aandeelhouder krijgt namelijk voorrang bij de uitbetaling van dividend en verdeling van de activa van de onderneming bij een faillissement. Preferente aandeelhouders hebben meestal geen stemrecht.

Sommige bedrijven geven graag preferente aandelen uit, omdat daardoor de verhouding tussen schuld en eigen vermogen lager blijft dan bij de uitgifte van obligaties. Ze kunnen zo meer geld aantrekken. Een andere reden is dat eigenaren van prefs geen stemrecht hebben. Zo hebben ze minder controle over het bedrijf dan de gewone aandeelhouders.

Wat betekenen de cijfers en afkortingen in de naam?

Wil je preferente aandelen kopen? Let dan goed op. Er zijn verschillende soorten preferente aandelen en ze zijn herkenbaar aan hun naam. Een preferent aandeel heeft vaak een lange naam, met daarin een rentepercentage en wat Engelse afkortingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het preferente aandeel met de naam “Fortress Biotech Inc | 9.375% Series A Cumulative Redeemable Perpetual Preferred Stock (FBIOP)”. Een hele mond vol. In deze naam zitten flink wat eigenschappen van het aandeel verborgen. 

We leggen hieronder uit wat de belangrijkste afkortingen en getallen in de naam betekenen.

Rentepercentage

Preferente aandelen worden door het bedrijf uitgegeven tegen een vaste nominale waarde (“par value”). In de VS is die waarde vaak $ 25, maar bedrijven kunnen ook aandelen uitgeven met een andere waarde. Je vindt deze waarde op de website van het bedrijf of in de catalogus van het aandeel. Het dividend is meestal een vast percentage van die nominale waarde. Met dat percentage kun je uitrekenen hoeveel dividend er per jaar betaald wordt. Dit dividend staat los van de marktwaarde van het aandeel, die bepaald wordt door vraag en aanbod en renteschommelingen.

Voorbeeld aandeel FBIOP

Nominale waarde aandeel (bij uitgifte): $ 25

Rentepercentage: 9.375%

Uitgekeerd dividend: 9.375% van $ 25, oftewel $ 2,34 per aandeel per jaar

Net als bij obligaties, waar ook een vaste rente op betaald wordt, is de marktwaarde van preferente aandelen gevoelig voor renteschommelingen. Als de rente stijgt, dan daalt vaak de waarde van de preferente aandelen. Als de rente daalt, dan zouden de prefs in waarde moeten stijgen. In de praktijk schommelen preferente aandelen meestal minder hard in prijs dan obligaties.

Cum (afkorting van “cumulative”)

Cumulatief preferente aandelen hebben een bepaling dat als er in het verleden dividendbetalingen zijn gemist, de verschuldigde dividenden eerst aan de bezitters van cumulatief preferente aandelen moeten worden uitbetaald. Pas daarna wordt dividend betaald aan de bezitters van gewone aandelen. 

Voorbeeld

Cumulatief preferent aandeel met dividend van $ 2,50 per jaar.
Het bedrijf schrapt 6 maanden het dividend vanwege een herstructurering.
Cumulatief opgebouwd dividend: $ 1,25.

Zodra het bedrijf weer dividend gaat betalen, wordt dit opgebouwde dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders met preferente aandelen.

Perp (afkorting van “perpetual”)

Deze aandelen hebben geen vervaldatum en is in theorie eeuwigdurend. Bij uitgifte wordt een vast dividend uitgekeerd, dat elk kwartaal of elke maand wordt uitbetaald. Aandeelhouders met eeuwigdurende preferente aandelen hebben geen stemrecht en het bedrijf wat de eeuwigdurende preferente aandelen uitgeeft, kan meestal de aandelen op enig moment weer terugkopen. 

Een eeuwigdurend preferent aandeel kan inwisselbaar (callable/redeemable) zijn. Dat betekent dat het uitgevende bedrijf de aandelen na aankondiging kan intrekken en kan besluiten om de aandeelhouder de nominale uitgiftewaarde van het aandeel te vergoeden. Dit kan met geld of door conversie, waarbij gewone aandelen met een vergelijkbare waarde worden aangeboden.

Floating rate (variabele rente)

Preferente aandelen met een variabele rente keren elk kwartaal of maandelijks dividend uit met een rentevoet die fluctueert. De rente op het aandeel wordt dan gelijkgesteld met een marktrente, zoals de rente die een grote bank gebruikt. Voor dit type prefs wordt ook een minimumdividend bepaald, zodat je beschermd bent tegen te lage rentes. Deze aandelen hebben vaak een vaste looptijd en een nominale waarde, die op de einddatum in geld wordt terugbetaald.

Een preferent aandeel met variabele rente kan inwisselbaar zijn. Het bedrijf wat het aandeel uitgeeft kan op elk moment vóór de vervaldatum het aandeel terugkopen of inruilen voor gewone aandelen met een gelijke waarde.  Er bestaan ook preferente aandelen met een variabele rente die eeuwigdurend zijn, zonder een vaste looptijd. Deze blijven in principe altijd verhandelbaar.

Redeemable/Callable (inwisselbaar)

Inwisselbare preferente aandelen zijn aandelen in een bedrijf die door het bedrijf teruggekocht kunnen worden. Ze worden uitgegeven omdat het bedrijfsmanagement de controle over het bedrijf wil blijven houden. Aandeelhouders met prefs hebben immers geen stemrecht.

Het terugroepen van de aandelen kan na een bepaalde datum worden gedaan, voor een specifieke prijs, maar het zal van de marktrente afhangen of het bedrijf de aandelen daadwerkelijk inkoopt. De terugkoopdatum en prijs worden meestal bepaald op het moment van de uitgifte. Deze voorwaarden kunnen ook in de prospectus van het bedrijf worden opgenomen. 

Call premium en dividend bij preferente aandelen

Het komt vaak voor dat in de voorwaarden staat dat het bedrijf de preferente aandelen kan terugkopen voor een specifieke prijs, plus eventuele opgebouwde rente die de aandeelhouder heeft verdiend sinds de laatste rentebetalingsdatum. Als investeerder heb je meestal de zekerheid dat je aandelen bij de call voor een hoge prijs worden teruggekocht. Dit wordt de “call premium” genoemd. 

Hoe zit het met dividend? Op deze preferente aandelen wordt meestal een vooraf bepaald bedrag aan rente betaald, bijvoorbeeld 8% per jaar. Het uitgevende bedrijf zal deze rente niet altijd willen blijven betalen, zeker niet als de marktrente daalt tot onder die 8%. Daarom zijn deze aandelen “callable”, zodat het bedrijf de aandelen kan terugkopen en de hoge rente niet meer hoeft te betalen. Andersom kan ook. Als de marktrente stijgt, zal het bedrijf geen haast maken met het inkopen van de aandelen.

Het is niet verstandig om callable prefs te kopen voor een prijs die hoger ligt dan de vastgestelde inkoopprijs die het bedrijf betaalt.  Als het bedrijf de aandelen uitgeeft voor $ 20, dan kopen ze deze ook weer in voor $ 20, als dat in de voorwaarden staat. Koop je die aandelen op de markt voor $ 25, dan verlies je bij een call-actie $ 5 per aandeel. 

Convertible (converteerbaar)

Inwisselbare preferente aandelen kunnen onder voorwaarden worden teruggekocht door de uitgevende onderneming. Een inwisselbaar aandeel is converteerbaar als het kan worden ingewisseld voor gewone aandelen van hetzelfde bedrijf, met dezelfde waarde.

Net als bij een converteerbare obligatie, geeft een converteerbare pref jou als belegger de mogelijkheid om je aandelen om te zetten in een ander soort aandelen van het bedrijf. Dit gebeurt dan voor een vaste prijs en binnen een bepaalde periode. Vaak betaal je meer voor dit type aandelen, omdat de conversievoorwaarden van invloed zijn op de prijs van het aandeel. Daarom zal een converteerbaar preferent aandeel vaak wat hoger geprijsd zijn dan bijvoorbeeld een eeuwigdurende pref.

Waarom schommelt de prijs van preferente aandelen?

Als je de beurs een tijdje volgt, dan zie je dat de waarde van preferente aandelen kan stijgen of dalen. De prijs van een preferent aandeel kan schommelen door:

  • vraag en aanbod, 
  • rentetarieven
  • verhoging/verlaging van het uitbetaalde dividend
  • kredietwaardigheid van het uitgevende bedrijf 

Preferente aandelen stijgen vaak in prijs wanneer de rentetarieven dalen. Als een pref een rente van 7% heeft en de marktrente is 5%, dan zullen meer beleggers hun spaargeld om willen zetten in preferente aandelen. Die hebben tenslotte een hoger rendement. De prijs van de aandelen blijft stijgen, totdat het dividendrendement van de preferente aandelen ongeveer gelijk is aan de marktrente. Als de rentetarieven stijgen, gebeurt het omgekeerde. Als de marktrente 8% is en de pref levert 7% rendement, dan dalen de aandelen in prijs.

Welke invloed heeft het rentepercentage op de waarde van het preferente aandelen?

De marktrente is een van de factoren die de marktwaarde van het preferente aandeel beïnvloeden. We maken hier met een voorbeeld duidelijk hoe dat werkt. 

Een voorbeeld:

Stel: een preferent aandeel wordt verhandeld voor $ 100 en er wordt jaarlijks $ 5 dividend op betaald. Het dividendrendement is dan 5%.

Situatie 1: de marktrente stijgt

Stel: de marktrente stijgt binnen 1 jaar tijd met 1%. Omdat preferente aandelen rentegevoelig zijn, zal het dividendrendement op het aandeel moeten stijgen naar 6%. Alleen dan loopt het rentepercentage gelijk met de actuele marktrente.

Wat gebeurt er nu met de waarde van het aandeel op de beurs? Die zal dalen. Het bedrijf betaalt nog steeds $ 5 per jaar uit op dit aandeel, maar in plaats van 5% wordt het rendement nu 6%. Daarvoor moet de waarde van het aandeel zakken naar $ 83, want 6% van $ 83 is weer die $ 5. Een rentestijging van 1% leidt in dit voorbeeld tot een waardedaling voor het aandeel van 17%.

Situatie 2: de marktrente daalt

Als de marktrente in 1 jaar tijd met 1% daalt, gebeurt het omgekeerde. Nu zal het dividendrendement op dit aandeel moeten dalen van 5% naar 4%. De $ 5 wordt nog steeds uitgekeerd, maar nu moet de waarde van het aandeel stijgen, omdat het rendement lager wordt. In dit geval stijgt de waarde van het aandeel van $ 100 naar $ 125. Bij die prijs zou de dividenduitkering van $ 5 een jaarlijks rendement van 4% opleveren. We zien hier dat een daling van de marktrente van 1% leidt tot een prijsstijging van het aandeel van 25%.

Dit voorbeeld laat zien dat de koersen van preferente aandelenkoersen vooral worden bepaald door rentetarieven en niet door de winstgevendheid van bedrijven. Door deze invloed van rentetarieven bieden preferente aandelen over het algemeen veel minder kapitaalgroei dan gewone aandelen. Gewone aandelen kunnen in waarde verdubbelen, terwijl de waarde van de preferente aandelen van hetzelfde bedrijf maar met een paar procent stijgt.

Wil jij preferente aandelen kopen?

Preferente aandelen hebben typische eigenschappen, waardoor ze anders werken dan gewone aandelen. Ze kunnen een constante bron van inkomsten vormen, zeker als je interesse hebt in dividendbeleggen en op zoek bent naar extra dividend. Ze bieden ook wat meer zekerheid ten opzichte van gewone aandelen.

Let wel altijd op wat je koopt. Je niet goed verdiepen in het aandeel wat je koopt, blijft een van de meest gemaakte beleggingsfouten. Het blijft altijd belangrijk om te kijken of de aandelen inwisselbaar zijn en of er nog andere voorwaarden zijn verbonden aan de uitgifte. Dit om verrassingen achteraf te voorkomen.

Disclaimer: De door Gewoon-beleggen.nl op/via deze site verstrekte informatie is geen aanbod, beleggingsadvies of financiële dienst.

error: Deze content is beveiligd
Scroll naar boven